Prezentare

         GRUPUL SCOLAR TEHNIC din Baia Mare, anterior Liceul de profil industrial si de servicii a dobandit in prezent aceasta denumire ca semn al unor importante si determinate schimbari ce au aparut in viata scolii romanesti in general si a celei baimarene in special .
         Infiintat in 1972, debutand cu un numar de 4 clase, cuprinzand 144 elevi, Liceul industrial de atunci reflecta cresterea necesarului de forta de munca in domeniul constructiilor de masini. Dezvoltarea ulterioara a fost evidenta si semnificativa dovada ca in 1978 scoala avea 81 de clase insumand 2700 de elevi .
         In anii care au urmat perioadei de inceput (1980-1985-1989) liceul s-a dezvoltat pe profilul constructiilor de masini pregatind la un nivel tehnic si stiintific ridicat generatiile de elevi care si-au gasit un loc de munca binemeritat in intreprinderile de profil mecanic din oras si din judet. Un important numar de elevi din fiecare promotie de absolventi pregatiti la forma liceala, profesionala, de maistri sau postliceala a optat pentru o forma superioara de invatamant, ceea ce dovedeste, o data in plus, o pregatire teoretica riguroasa, dar si o instruire practica ce a venit intotdeauna sa sustina si sa completeze celelalte notiuni acumulate. Continuitatea acestui lacas de invatatura este reprezentata de faptul ca noile coordonate ale scolii se fundeaza pe o bogata si diversificata baza didactico-materiala acumulata de-a lungul existentei sale, resemnificata prin reorganizarile si dotarile care s-au facut dupa decembrie 1989.
         Incepand cu anul 1990 baza materiala s-a imbunatatit in mod considerabil, scoala oferind fiecarei generatii de elevi 50 de cabinete, laboratoare sali de clasa, ateliere si biblioteca, avand o suprafata de 4000 m2. Este important sa se mentioneze varietatea laboratoarelor dotate pe specialitati si profile: informatica, fizica, industrie si analize alimentare, montaj electronic si electrotehnic, dar si a cabinetelor profil tehnic: mecatronica, autovehicule, desen tehnic. Se remarca dotarea atelierelor pentru instruirea practica a elevilor in domeniul mecanic cu specific divers, electrotehnic, dar si de industrie alimentara.
Profesionalismul, competenta si initiativa colectivului de cadre didactice in variate domenii scolare sau extrascolare, pe latura profesionala dar in mod special pe latura educationala au ridicat standardele liceului oferind generatiilor de elevi sprijinul în construirea si dezvoltarea personalitatii lor .
         Inlocuirea denumirii de liceu industrial in favoarea celei de Grup Scolar Tehnic a fost determinata de optiunea scolii noastre pentru actualizarea domeniilor de pregatire profesionala. Sectorul tehnic s-a cristalizat in paralel cu noile continuturi didactice pregatind elevii pentru variate specialitati : mecatronica, mecanica fina, electroenergetica, informatica, automatizari. Scoala profesionala nu a renuntat insa la meseriile traditionale insa sustinute de tehnologii moderne pregatind comercianti, croitori, preparatori în industria carnii, brutari si patiseri. Scoala complementara s-a reprofilat in functie de cerintele actuale pe profilurile de industrie alimentara si alimentatie publica, completate de profilurile traditionale.
         Un loc distinct in cadrul Grupului Scolar Tehnic il ocupa cursurile scolii postliceale care completeaza la un nivel superior pregatirea elevilor pentru profiluri noi: depanare aparatura electronica, tehnica de calcul, automatizari, tehnician dietician, controlul calitatii produselor alimentare. Scoala propune viitorilor elevi cursuri de conversie si reconversie profesionala in majoritatea domeniilor specifice acestui Grup Scolar Tehnic .
         Liceul nostru mai ofera posibilitatea elevilor de a beneficia de accesul la reteaua Internet si televiziune prin cablu.
         Cel mai important aspect al acestui lacas de invatamant ramane activitatea pedagogica si stiintifica bazata pe ideea iluminista ca raspandirea culturii si stiintei facuta cu profesionalism si competenta este principala opera a unei scoli.