index
Revista de stiinta si tehnica
ScinceTech
Noutati


















Articole












 
Caracteristicile principalelor
bucatarii ale lumii

     Bucataria româneasca- este foarte apreciata si cunoscuta peste hotare, prin savoarea gusturilor si apetitului pe care-l provoaca preparatele culinare atât de diversificate sortimental (gustari, minuturi, mâncaruri din legume cu diferite specialitatide carne proaspata si conservata, preparate din carne tocata specifice românesti, preparate culinare cu fainoase si brânzeturi, dulciuri de bucatarie specifice românesti etc.).
      Datorita conditiilor climaterice si a reliefului geografic al tarii noastre s-a format de-a lungul veacurilor o bucatarie specifica, în care în afara de alimente provenite din cereale si legume a dominat varietatea sortimentelor de carne, pescarie si vânat, care alaturi de produsele lactate au creat faima gastronomiei românesti.
      În gastronomia româneasca predomina retetele originale transmise prin traditie, verbal, de-a lungul veacurilor.
     Gastronomia româneasca, ca si gastronomiile altor tari, a suferit influente legate de conditiile istorice ale tarii noastre. Un merit al gastronomiei românesti, în ceea ce priveste influenta altor preparate straine, consta în faptul ca si-a însusit numai acele preparate care s-au putut adapta gusturilor si obiceiurilor românesti.
     Astfel, aproape toate preparatele dupa retete straine au fost modificate si adaptate ca atare. Sunt de mentionat, în acest sens, influentele bucatariilor orientale, transmise prin Imperiul Otoman, influentele bucatariilor popoarelor învecinate, înfluenta bucatariei austriece, italiene, germane si în mod deosebit influenta renumitei gastronomii franceze.
     De aceea bucataria româneasca se poate adapta foarte usor si preferintelor turistilor straini.
     Bucataria franceza cuprinde un numar foarte mare de retete culinare în comparatie cu bucatariile altor popoare, dar o parte din acestea sunt însusite ca specialitati culinare în întreaga lume. Centrul gastronomic francez este Parisul. În Paris a luat fiinta înalta bucatarie franceza începând cu anul 1675 când Boulanger înfiinteaza primul restaurant clasic si care a dat artei culinare mondiale celebrele sosuri si pateuri, specialitati de prajituri si dulciuri de bucatarie. A doua "capitala gastronomica" este Lyon. Caracteristica principala a bucatariei franceze este prepararea alimentelor cu unt sau margarina si într-o mica masura din restul grasimilor. O alta caracteristica a bucatariei franceze consta în prepararea celor mai multe alimente înabusite, la care vinul se întrebuinteaza drept component în diferite retete culinare la pregatirea carnii si a sosurilor.
     Dintre specialitatile culinare franceze se mentioneaza mâncarurile cu sosuri diverse, consommeurile, bitfecul, muschiul Chateaubriand, sparanghelul gratinat, salatele, preparatele cu suc de lamâie si undelemn, sosuri reci si calde, care se prezinta la masa si se servesc separat în sosiere s.a.
     Brânzeturile fac parte din componentele meniului de prânz si cina, unde sunt servite în finalul meniului, cu pâine încalzita si cu unt.
     În Franta, în restaurantele pretentioase, se serveste la fiecare fel de mâncare alt vin, anume pentru acel sortiment de mâncare.
Bauturile preferate, în ordinea succesiva a prezentarii, sunt aperitivele din vermuturi speciale, vinuri, în special rotii de calitate superioara, servite la temperatura camerei, cu apa separata.


Ing. Daniela Ungur








top


next
back