Bucataria
româneasca- este foarte apreciata si cunoscuta peste hotare, prin
savoarea gusturilor si apetitului pe care-l provoaca preparatele
culinare atât de diversificate sortimental (gustari, minuturi,
mâncaruri din legume cu diferite specialitatide carne proaspata
si conservata, preparate din carne tocata specifice românesti,
preparate culinare cu fainoase si brânzeturi, dulciuri de
bucatarie specifice românesti etc.).
Datorita conditiilor climaterice si a
reliefului geografic al tarii noastre s-a format de-a lungul veacurilor
o bucatarie specifica, în care în afara de alimente
provenite din cereale si legume a dominat varietatea sortimentelor de
carne, pescarie si vânat, care alaturi de produsele lactate au
creat faima gastronomiei românesti.
În gastronomia româneasca
predomina retetele originale transmise prin traditie, verbal, de-a
lungul veacurilor.
Gastronomia româneasca, ca si
gastronomiile altor tari, a suferit influente legate de conditiile
istorice ale tarii noastre. Un merit al gastronomiei românesti,
în ceea ce priveste influenta altor preparate straine, consta
în faptul ca si-a însusit numai acele preparate care s-au
putut adapta gusturilor si obiceiurilor românesti.
Astfel, aproape toate preparatele dupa retete
straine au fost modificate si adaptate ca atare. Sunt de mentionat,
în acest sens, influentele bucatariilor orientale, transmise prin
Imperiul Otoman, influentele bucatariilor popoarelor învecinate,
înfluenta bucatariei austriece, italiene, germane si în mod
deosebit influenta renumitei gastronomii franceze.
De aceea bucataria româneasca se poate
adapta foarte usor si preferintelor turistilor straini.
Bucataria franceza cuprinde un numar foarte
mare de retete culinare în comparatie cu bucatariile altor
popoare, dar o parte din acestea sunt însusite ca specialitati
culinare în întreaga lume. Centrul gastronomic francez este
Parisul. În Paris a luat fiinta înalta bucatarie franceza
începând cu anul 1675 când Boulanger
înfiinteaza primul restaurant clasic si care a dat artei culinare
mondiale celebrele sosuri si pateuri, specialitati de prajituri si
dulciuri de bucatarie. A doua "capitala gastronomica" este Lyon.
Caracteristica principala a bucatariei franceze este prepararea
alimentelor cu unt sau margarina si într-o mica masura din restul
grasimilor. O alta caracteristica a bucatariei franceze consta în
prepararea celor mai multe alimente înabusite, la care vinul se
întrebuinteaza drept component în diferite retete culinare
la pregatirea carnii si a sosurilor.
Dintre specialitatile culinare franceze se
mentioneaza mâncarurile cu sosuri diverse, consommeurile,
bitfecul, muschiul Chateaubriand, sparanghelul gratinat, salatele,
preparatele cu suc de lamâie si undelemn, sosuri reci si calde,
care se prezinta la masa si se servesc separat în sosiere s.a.
Brânzeturile fac parte din componentele
meniului de prânz si cina, unde sunt servite în finalul
meniului, cu pâine încalzita si cu unt.
În Franta, în restaurantele
pretentioase, se serveste la fiecare fel de mâncare alt vin,
anume pentru acel sortiment de mâncare.
Bauturile preferate, în ordinea succesiva a prezentarii, sunt
aperitivele din vermuturi speciale, vinuri, în special rotii de
calitate superioara, servite la temperatura camerei, cu apa separata.
Ing. Daniela Ungur