index
Revista de stiinta si tehnica
ScinceTech
Noutati


















Articole












 
Evolutia in tehnica

     Din 1971 China intra în Natiunile unite. În S.U.A. cei de 18 ani dobândesc dreptul de vot. Este momentul când apare un "calculator-întru-un-cip" care e destul de mic si destul de ieftin pentru a intra într-o unealta pentru afaceri.
     Din acest moment lumea nu mai e aceeasi. Azi, datorita microprocesoarelor ce i-au urmat lui Intel 4004 din 1971, suntem mai informati, mai eficienti, mai lipsiti de intimitate decât acum 25 de ani. Motivul este aparitia microprocesoarele care au devenit în asa masura parte a vietii noastre. Adevarata provocare a ajuns sa fie gasirea unor aparate din jur care sa nu fie într-un fel sau altul controlate de un calculator. Calculatoarele mici si relativ ieftine au facut practic posibila urmarirea oricarei activitati umane, analiza oricarui proces si controlul oricarui mecanism.
     Aceste calculatoare proceseaza doar date: cunoasterea este altceva. Inteligenta artificiala au produs algoritmi care se pot adapta în situatii bine definite, dar numai oamenii au abilitatea de a avea sentimente.
     Este indiscutabil faptul ca orice privire asupra impactului microprocesoarelor asupra lumii noastre reprezinta o farâma de timp. Revolutia continua.
     În trecut documentele private erau protejate în dulapuri închise. Azi criptarea electronica protejeaza informatia pe unitatile de disc astfel încât numai persoanele autorizate sa poata citi datele secrete si deteiorarea lor nu este posibila decât în urma unor deteriorari chimice sau mecanici.
     Tomografele computerizate (CT) din spitalele lumii salveaza vieti prin ilustrarea tridimensionala a interiorului corpului nostru. Microprocesorul nu e singurul tip de calculator care poate rezolva matematica necesara construirii acestor imagini 3D, dar sunt direct raspunzatoare pentru recenta proliferare a scanerelor CT.
     Initial masinile CT rulau cu ajutorul minicalculatoarelor ce erau scumpe si greu de întretinut, dar noile scanere folosesc statii de lucru de vârf pentru a procesa muschii.
     Stirile erau cândva ceva ce coborau spre noi printr-o mâna de vehicole de media. Internetul a rasturnat mâna de vehicule. Acum cele mai proaspete stiri si opinii diverse sosesc azi prin magazile electronice sau listele de e-mail.
     Reporterii primesc acum în mare parte corespondenta prin e-mail de la segmente mai largi si mai diversificate de surse pentru a-si redacta subiectele astfel timpul alocat muncii în teren se reduce foarte mult. Cu toate acestea, publicatiile tiparite nu vor disparea în viitorul apropiat. Web-ul e bun pentru conferinte, cercetare sau pentru culegerea la întâmplare de informatii, dar ziarele si revistele sunt în continuare mai convenabile pentru citit si mai usor de rasfoit. Internetul a modificat incredibil de mult comunicatiile dintre oameni. Toate acestea se bazeaza pe microprocesoarele din calculatoarele de pe birouri si din modemurile ce pun în miscare informatia.
     Microprocesoarele au schimbat dramatic modul în care artistii produc animatia prin faptul ca fac posibila crearea unor adevarate lumi 3D în miscare. Reclamele au adoptat si ele aceasta tehnologie.Rezultatul este o animatie mai realistica, precum si o oarecare reducere a resurselor necesare producerii animatiei.
     Revolutia continua pe masura ce viteza schimbarilor din viata noastra, determinate de existenta microprocesoarelor, creste în loc sa arate vreun semn de stabilizare. Microprocesoare mai rapide la preturi relativ mai mici, tehnici noi si mai performante de fabricatie a semiconductoarelor si software mai plin de imaginatie ar putea face urmatoarea generatie de calculatoare si mai prezenta decât prima.
     Pentru unii, microprocesorul este mai important chiar decât roata, în seria de realizari ale umanitatii.

Ing. Gabriela Zaha









top


next
back