index
Revista de stiinta si tehnica
ScinceTech
Noutati


















Articole












 
Ce este mecatronica ?

     Pe scurt, mecatronica este stiinta masinilor inteligente.Startul în realizarea acestor masini a fost dat de cea de-a doua Revolutie industriala (Revolutia informatica). Termenul de mecatronica este brevet japonez, obtinut de Yaskawa Electric Company în 1972, si a fost utilizat pentru a defini fuziunea tehnologica: mecanica - electronica - informatica. Produsele mecatronice se întâlnesc astazi la tot pasul. Masinile-unelte moderne, robotii, tehnica de calcul, aparatura biomedicala, aparatura de cercetare, ultimele tipuri de automobile, aparatura electrocasnica, tehnica de telecomunicatii - acestea sunt doar câteva exemple ale unor astfel de produse. Mecatronica este prezenta în toate domeniile de activitate, inclusiv în agricultura si constructii.
     Dezvoltarea tehnologiei electronicii prin aparitia circuitelor integrate, mici, ieftine si fiabile, a fa cut posibila integrarea acestora în structura mecanica a produselor. Urmatoarea etapa în dezvoltarea tehnologica a fost marcata de aparitia microprocesoarelor care, integrate în structurile electromecanice, le confera acestora inteligenta. Prin comparatie cu tehnologia conventionala, care opereaza cu elementele "materie" si "energie", în tehnologia mecatronica acestora li se adauga componenta "informatie". Ratiunile pentru care informatia este atât de importanta în raport cu materialulu si energia sunt urmatoarele:
" Informatia asigura satisfacerea nevoilor spirituale ale omului;
" Informatia creste valoarea nou adaugata a tuturor lucrurilor;
" Informatia înseamna cultura.
     Conceptul de educatie mecatronica se bazeaza pe dezvoltarea gândirii sistemice si formarea deprinderilor pentru lucrul în echipa, elemente esentiale pentru marea performanta. Flexibilitatea în gândire si actiune este o trasatura definitorie a specialistului în mecatronica. Nu este lipsit de importanta pentru elevi sa stie ca, de exemplu, în domeniul biomecatronicii, un robot chirurgical nu poate fi realizat decât prin colaborarea în echipa între: medici, biologi, fizicieni, electronisti, informaticieni, mecanici, psihologi, sociologi etc.
     Investitiile în tehnologia înformatica pot fi eficiente numai în masura în care se asigura pregatirea specialistilor capabili sa integreze informatia în structurile electromecanice ale produselor. Prin acestea se asigura cresrea performantelor functionale concomitent cu economisirea materialului si a energiei. Asadar, tehnologia mecatronica este si mai putin poluanta.

Ing. Mihaela Span








top


next
back