index
Revista de stiinta si tehnica
ScinceTech
Noutati

Articole

Modelarea si simularea reactiilor chimice
ireversibile de ordinul I

     Cantitatea de reactant reactionata si nereactionata este o problema de baza în contextul economic actual, de aceasta depinzând în parte competitivitatea firmelor pe piata si supravietuirea acestora. Deoarece cantitatea produsului finit este în functie de diversi parametrii, obtinerea unei anumite cantitati de produs obliga conducerea procesului la anumiti parametrii cu un regim foarte restrâns.
     Conducerea procesului ar trebui sa aiba la baza modelul matematic al procesului, model matematic caruia i se impune cerinta de a se apropia cât mai mult de procesele chimice, fizico-chimice care au loc. De asemenea modelarea se impune ca un instrument puternic ce vine în sprijinul cercetarii, pentru dezvoltarea unor tehnologii, unor informatii utilizabile pentru estimarea unor proprietati ale produselor vizate, cu efecte pozitive asupra calitatii.
Lucrarea prezinta un studiu de modelare a reactiilor succesive. Este prezentat modelul analitic al acestor reactii, pe baza caruia s-a facut o analiza detaliata a celor mai importante marimi care influenteaza reactiile succesive.
     Necesitatea acestui program de simulare a reactiilor succesive realizat în Visual Basic este determinata de necesitatea determinarii distributiei de produsi la anumite conditii de reactie predefinite studiu necesar pentru cunoasterea evolutiei unei reactii succsesive într-un reactor sau pentru a ne da seama de mecanismul reactiilor succesive precum si evolutia acestora. S-a ales utilizarea mediului de programare Visual Basic deoarece acesta prezinta un mediu de programare prietenos si o interfata flexibila care nu necesita cunostite avansate de operare.
     Se poate observa ca toate concentratiile initiale, datele referitoare la energiile de activare, temperatura, timpul de simulare precum si factorii preexponentiali. Cu ajutorul butonului Calculeaza se obtine distributia concentratiilor în timp. Butonul About ne ofera date despre acest program, iar cu ajutorul butonului Exit avem posibilitatea de a parasi programul.
Lucrarea de fata contine cercetarile teoretice referitoare la modelarea reactiilor succesive. Cercetarile întreprinse au la baza teoria modelarii macrocinetice a proceselor chimice industriale si urmaresc concretizarea acesteia la nivelul unui proces concret.
     Oportunitatea acestei teme este justificata având în vedere importanta cunoasterii distributiei de reactanti si produsi într-un proces dat si în anumite conditii de reactie prestabilite.

Ing Zaha Gabriela, ing Ardelean Sorina,
elev. cls a XII a B Dobrican Marcian

top
next
back